Belastingvrij schenken

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 25 januari 2024

Als je geld schenkt, bijvoorbeeld aan je kind, moet hij of zij hierover soms schenkbelasting betalen. Gelukkig kun je elk jaar profiteren van verschillende vrijstellingen voor belastingvrij schenken. Lees alles over belastingvrij schenken in onderstaand artikel.

Hoeveel mag je schenken?

Wil je belastingvrij schenken, dan geldt in Nederland voor iedereen een algemene vrijstelling van 2.658 euro. Dit betekent dat je elk kalenderjaar per persoon dit bedrag belastingvrij mag schenken.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken aan kind?

In 2024 mag je 6.633 euro belastingvrij schenken aan je kind. Schenk je meer, dan betaalt je kind schenkbelasting. Het tarief voor schenkingen aan kinderen is lager dan het tarief voor schenkingen aan kleinkinderen of anderen, maar toch kan het om flinke bedragen gaan. In deze tabel zie je hoeveel schenkbelasting je kind betaalt over de schenking in 2024.

Schenking Schenkbelasting
Tot € 6.633Geen
De volgende € 152.368 10 procent
Over al het meerdere20 procent


Hoeveel geld mag je schenken aan minderjarig kind?

Omdat de ontvanger in principe de schenkbelasting betaalt, denken veel mensen dat schenkingen aan minderjarige kinderen belastingvrij zijn. Maar het vermogen van kinderen tot 18 jaar valt onder het vermogen en de verantwoordelijkheid van de ouders. Daarom betaal je als ouder in dit geval zelf belasting over de schenking.

Schenken aan kinderen – Extra vrijstellingen

Is je kind tussen de 18 en 40 jaar oud, dan mag je eenmalig een verhoogde schenking doen. Deze vrijstelling komt bovenop het bedrag dat je elk jaar belastingvrij mag schenken aan je kind. In 2024 bedraagt de vrijstelling voor deze eenmalige schenking 31.813 euro. Gebruikt het kind deze schenking voor een opleiding die meer dan 20.000 euro per jaar kost, dan mag je zelf eenmalig 66.268 euro belastingvrij schenken aan je kind.

Tip! In het artikel ‘Verhoogde vrijstelling schenking’ lees je meer over deze vrijstelling.

Belastingvrij schenken via spaarrekening

Als je als ouder spaart op een spaarrekening op naam van je kind, ziet de Belastingdienst dit ook als een schenking. Je maakt op deze manier namelijk elk jaar gebruik van de vrijstelling, terwijl je dit maar een keer kunt doen als je spaart op je eigen naam en het geld pas schenkt als je kind bijvoorbeeld gaat studeren of een huis koopt.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten