Een achtergesteld deposito is een spaarrekening waarop je je spaargeld vastzet voor een afgesproken periode. Het verschil met een regulier deposito is dat een achtergesteld deposito niet onder het depositogarantiestelsel valt. Je loopt dus het risico je spaargeld kwijt te raken als de bank failliet gaat. Er zijn op dit moment geen banken die in Nederland achtergestelde deposito's aanbieden.
Veilig deposito sparen? Alle deposito's in de vergelijking op Spaarrente.nl vallen onder een depositogarantiestelsel. Je kunt dus veilig elk deposito uit de vergelijking kiezen. Spaardeposito vergelijken >> Wat is een achtergesteld deposito?
Net als op een regulier spaardeposito, leg je op een achtergesteld deposito eenmalig een bedrag in en mag je dit tijdens de looptijd niet opnemen. Je krijgt een vaste rente, die tijdens de looptijd gelijk blijft. Hoe langer de looptijd die je kiest, hoe hoger de rente. Maar een achtergesteld deposito is in feite een lening aan de bank in plaats van een spaarvorm. Daarom valt het achtergestelde deposito niet onder het depositogarantiestelsel.
Spaar je op een achtergesteld deposito en de bank gaat failliet, dan is er dus een risico dat je je spaargeld kwijtraakt. Je kunt geen beroep doen op het depositogarantiestelsel. Je kunt wel proberen om als schuldeiser je spaargeld terug te krijgen, maar omdat het een achtergestelde lening betreft, sluit je helemaal achteraan de rij van schuldeisers en is de kans groot dat er geen geld meer is om jou terug te betalen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) hanteert daarom strenge regels voor de informatievoorziening rondom achtergestelde deposito’s. Banken moeten heel duidelijk zijn over de risico’s die spaarders lopen als zij deze rekening openen.
Achtergesteld deposito openen
Op dit moment kun je geen achtergesteld deposito openen. Er is namelijk geen enkele bank die dit aanbiedt.
Alternatieven voor een achtergesteld deposito
Zoek je meer rendement dan je op een spaarrekening of spaardeposito kunt krijgen en ben je bereid risico te lopen? Dan kun je overwegen om te gaan beleggen. Zorg wel dat je je goed laat informeren door een professional als je begint met beleggen.
Wil je toch blijven sparen, dan loont het de moeite om regelmatig de spaarrente te vergelijken van de verschillende spaarrekeningen. Door te kiezen voor een spaarrekening met een stabiele hoge spaarrente en voorwaarden die bij je passen, haal je zo veel mogelijk uit je spaarrekening. Spaarrente banken vergelijken >>
Achtergestelde deposito's uit het verleden
Het achtergestelde deposito kreeg vooral bekendheid door DSB. Deze bank bood als een van de weinige banken een achtergesteld deposito aan, maar zoals bekend ging de bank failliet. Spaarders met een achtergesteld deposito zouden hun spaargeld niet terugkrijgen. Uiteindelijk is besloten deze spaarrekeningen toch onder het depositogarantiestelsel te laten vallen, dus kregen de spaarders tot 100.000 euro spaargeld terug.
Naast DSB bood ook Friesland Bank een achtergesteld deposito aan, maar het openen van dit deposito is niet meer mogelijk. Deze bank valt inmiddels onder Rabobank en er kunnen geen rekeningen meer bij de bank geopend worden. Ook Garantibank bood in het verleden een achtergesteld deposito aan.