Let op: Als een van de laatste landen hanteerde Luxemburg tot 2015 nog het bankgeheim. Dit bankgeheim heeft het land inmiddels afgeschaft. In dit artikel lees je wat het bankgeheim in Luxemburg tot 2014 inhield en hoe het precies zat met het opheffen hiervan.
Hogere rente in Nederland? Ondanks dat het bankgeheim is afgeschaft, kun je natuurlijk nog wel andere redenen hebben om te sparen in Luxemburg. Controleer wel eerst of de spaarrentes misschien hoger liggen dan in Luxemburg. Rentetarieven vergelijken >> Luxemburg bankgeheim
Sommige spaarders kiezen voor een spaarrekening bij een Luxemburgse bank, niet altijd vanwege een hoge rente maar vaak vanwege het bankgeheim. Luxemburg en Oostenrijk zijn namelijk twee van de laatste EU-landen die een bankgeheim hanteren. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst geen inzicht heeft in het vermogen dat je bij een Luxemburgse bank hebt ondergebracht. Op deze manier ontduiken sommige spaarders de vermogensrendementsheffing in Nederland. Dit heet zwartsparen.
Toch kun je ook in Luxemburg niet onbeperkt sparen zonder belasting te betalen. In 2005 trad een nieuwe regelgeving in werking die voor alle Europese lidstaten geldt. Deze richtlijn houdt in dat een land twee keuzes heeft:
- Het land kiest voor gegevensuitwisseling, wat inhoudt dat landen elkaar op de hoogte brengen van buitenlandse spaarders. Zo kan bijvoorbeeld de Nederlandse Belastingdienst alsnog belasting innen als je in zo’n land spaart. Alle landen behalve Luxemburg en Oostenrijk kozen uiteindelijk voor deze regeling.
- Het land kiest voor bronheffing, wat inhoudt dat een land geen gegevens hoeft uit te wisselen maar zelf belasting heft. Deze bronheffing bedraagt 35 procent van de rente op de spaarrekeningen. Een kwart van deze belasting houdt het land zelf en de rest gaat naar het land waar de spaarder vandaan komt. Luxemburg en Oostenrijk kozen voor deze mogelijkheid.
Let op: Er zijn meer landen met bankgeheim. De meest bekende is Zwitserland. Maar ook dit land bouwt het bankgeheim af. Lees meer over dit bankgeheim in het artikel ‘Bankgeheim Zwitserland’.
Bronheffing in Luxemburg
Of sparen in Luxemburg wat betreft belasting aantrekkelijker is dan in Nederland, hangt af van je spaarrente. In Nederland betaal je namelijk 30 procent belasting over een fictief rendement van 4 procent. In Luxemburg betaal je 35 procent belasting over je werkelijke rendement.
Bankgeheim Luxemburg opgeheven
De discussie laaide weer op over het bankgeheim van Luxemburg in 2012. Uiteindelijk besloot Luxemburg in 2013 om het bankgeheim af te schaffen vanaf 2015. Tot die tijd betaal je als spaarder dus nog bronheffing in Luxemburg, maar daarna kan de Nederlandse Belastingdienst zelf belasting heffen over je vermogen in Luxemburg. Zwartsparen is dan dus niet meer mogelijk.
In Nederland is zwartsparen strafbaar. Als de Belastingdienst je hierop betrapt, riskeer je een flinke boete en zelfs strafrechtelijke vervolging. Om zwartspaarders te stimuleren om het spaargeld van de afgelopen jaren toch nog aan te geven bij de Belastingdienst, bestaat er een inkeerregeling. Dat wil zeggen dat je zelf je spaargeld alsnog aangeeft en daardoor een lagere boete betaalt dan wanneer de Belastingdienst je betrapt. Je betaalt met terugwerkende kracht ook alsnog de belasting over de afgelopen jaren.