Nederland kent geen bankgeheim. Het bankgeheim is een wettelijke regeling die het banken verbiedt om informatie over een rekening of rekeninghouder door te geven aan anderen, zoals aan de Belastingdienst. Als er een bankgeheim geldt in een land, dan kan de overheid niet zien hoeveel vermogen iemand heeft, en kan zij dus geen belasting heffen over dit vermogen. Tenzij de spaarder dit vermogen zelf aangeeft, maar hier ligt nu juist het probleem van het bankgeheim.
Benieuwd naar de landen die een bankgeheim hanteren? Lees dan het artikel ‘Landen met bankgeheim’.
Bankgeheim in Nederland – Regels
Door het bankgeheim ontduiken spaarders gemakkelijk de belasting die zij moeten betalen over spaargeld. Daarom kiezen sommige spaarders bewust voor een spaarrekening in een land met bankgeheim. Overheden lopen hierdoor flinke bedragen aan belasting mis. Daarom proberen verschillende overheden, waaronder Nederland, het bankgeheim al jaren tegen te gaan.
In Nederland heet het zwartsparen als je de vermogensrendementsheffing ontduikt. Officieel moet je belasting betalen over je vermogen boven de heffingsvrije grens.
Spaar je in een land met bankgeheim, dan moet je dit vermogen zelf aangeven bij de Belastingdienst. Maar deze kan niet controleren of je alles wel aangeeft.
Europese afspraken
Onder de Europese lidstaten bestaan er sinds 1 juli 2005 afspraken over het bankgeheim. Elke Europese lidstaat die niet aan gegevensuitwisseling wil doen, moet zelf bronheffing rekenen voor buitenlandse spaarders. Dit is een belasting over het rendement dat deze spaarders behalen over hun spaargeld in dat land. Deze bronheffing bedraagt 35 procent van het rendement. Een kwart van deze belasting gaat naar het land met het bankgeheim en de rest gaat naar het land waar de spaarder woont.
Alle Europese lidstaten kozen voor gegevensuitwisseling. Zwitserland heeft nog een bankgeheim, maar dit lijkt steeds verder af te brokkelen. Nederland mag bijvoorbeeld om informatie van een individuele spaarder verzoeken als er verdenkingen van belastingontduiking zijn.
Bankgeheim Nederland en de inkeerregeling
Spaar je in een land met bankgeheim en heb je daardoor de afgelopen jaren te weinig belasting betaald? Dan kun je gebruik maken van de inkeerregeling om dit geld alsnog aan te geven. Als de Belastingdienst je zelf betrapt, betaal je een flinke boete en riskeer je zelfs strafrechtelijke vervolging. Maar als je gebruikt maakt van de inkeerregeling en je vermogen alsnog aangeeft, dan betaal je geen of een lagere boete. Wel moet je de belasting met terugwerkende kracht alsnog betalen.