Banksparen is een spaarvorm waarbij je op een geblokkeerde spaarrekening kapitaal opbouwt voor een aanvullend pensioen. Een belangrijk voordeel van banksparen is dat je profiteert van belastingvrijstellingen. In dit artikel lees je hoe welke vrijstellingen dit zijn en welke voorwaarden de Belastingdienst hieraan stelt.
Banksparen Belastingdienst - Hoe werkt het?
Banksparen voor je pensioen kent een opbouw- en een uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase leg je maandelijks een bedrag in of je stort eenmalig een groter bedrag. Over dit bedrag ontvang je rente. Ga je met pensioen, dan komt het bedrag vrij en kun je het periodiek laten uitkeren als aanvulling op je AOW en werknemerspensioen.
Banksparen Belastingvoordeel
Het belastingvoordeel tijdens de opbouw houdt in dat je geen inkomstenbelasting betaalt over het geld dat je inlegt op de bankspaarrekening. Bij de jaarlijkse belastingopgave geef je op hoeveel geld je op de bankspaarrekening hebt gezet. De Belastingdienst trekt dit bedrag dan van je belastbaar inkomen af, zodat je over een lager inkomen belasting betaalt. Pas over de uitkeringen betaal je inkomstenbelasting, maar na je pensioen liggen de tarieven lager dan nu. Daarnaast betaal je zowel tijdens opbouw als uitkeren geen vermogensrendementsheffing over het geld op de bankspaarrekening.
Banksparen voorwaarden Belastingdienst
Om van deze voordelen gebruik te mogen maken, moet je wel aan de voorwaarden voldoen. De belastingvoordelen gelden alleen als je jaarruimte en/of reserveringsruimte hebt. Jaarruimte betekent dat je in een jaar geen of te weinig pensioen opbouwt via een werkgever. Reserveringsruimte is de jaarruimte van de afgelopen 7 jaar.
Tip! Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen of je jaarruimte of reserveringsruimte hebt.