Bedrijfsparen wil zeggen dat je spaart met geld uit je onderneming dat je (tijdelijk) over hebt. Omdat dit geld is van je bedrijf en niet van jezelf als privépersoon, moet je dit geld op een zakelijke spaarrekening zetten. Het voordeel is dat je door rente toch geld kunt verdienen met geld uit je onderneming waar je tijdelijk even geen andere investering voor hebt.
Bedrijfssparen tegen de hoogste rente? Vergelijk direct welke bank de beste rente biedt op een zakelijke spaarrekening. Zakelijk sparen vergelijken >> Bedrijfssparen, wat is dat?
Een bedrijfsspaarrekening bestaat in verschillende vormen en voor verschillende typen organisaties. Een kleine vereniging zal een andere rekening nodig hebben dan een bedrijf met een flink aantal werknemers. Soms ontwikkelt een bank spaarrekeningen die speciaal voor een bepaald soort organisatie zijn bedoeld, maar meestal zijn bedrijfsspaarrekeningen door de volgende organisaties te openen:
- Een eenmanszaak
- Een vennootschap onder firma (vof)
- Een maatschap
- Een naamloze vennootschap (nv)
- Een besloten vennootschap (bv)
- Een stichting
- Een coöperatie
- Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid
- Een vereniging van eigenaren (VVE)
Tip! Het spaargeld van ondernemers valt niet onder het depositogarantiestelsel. Dit stelsel garandeert 100.000 euro van het spaartegoed als de bank failliet gaat.
Bedrijfsspaarrekening of deposito
Grofweg bestaan er twee vormen van bedrijfssparen namelijk de vrij opneembare bedrijfsspaarrekening en het bedrijfsdeposito. De vrij opneembare spaarrekening is heel flexibel en geeft je de mogelijkheid om op elk moment geld te storten en op te nemen. Je krijgt een variabele rente, wat betekent dat de rente op elk moment kan stijgen of dalen.
Het tegenover gestelde is het zakelijk deposito. Op deze rekening staat een vast bedrag voor een afgesproken periode op de spaarrekening, bijvoorbeeld een maand of tien jaar. Het geld mag niet opgenomen worden en je mag meestal geen extra geld op de rekening storten. Je krijgt een vaste rente voor deze spaarrekening. Hoe langer de periode is dat je het geld vastzet, hoe hoger de rente is die je krijgt.
Tussen de vrij opneembare spaarrekening en het deposito bestaat nog een extra spaarvorm, namelijk de bonusrenterekening. Deze vorm is geschikt voor ondernemers die verwachten het geld een tijd niet nodig te hebben, maar wel de beschikking over het spaargeld willen hebben als dit nodig is. Je krijgt namelijk alleen de basisrente als je saldo onder een bepaalde grens blijft of als je geld opneemt. Laat je het saldo minimaal gelijk of komt je saldo boven een bepaalde grens, dan krijg je ook de bonusrente.
Bedrijfssparen en rente
De rente op een bedrijfsspaarrekening verschilt per bank. Het loont daarom de moeite om even te vergelijken voor je een keuze maakt. Naast de rente kun je de bedrijfsspaarrekening ook vergelijken op voorwaarden. Denk bij de voorwaarden aan een minimale of maximale inleg en een maximaal rentedragend saldo.
Tip! Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig alle aanbieders van deze vormen van bedrijfssparen: