Buffer spaargeld

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Een financiële buffer aan spaargeld zorgt ervoor dat je onvoorziene uitgaven kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die kapot gaat of dure reparaties aan je auto na een APK-keuring. Maar hoeveel spaargeld heb je nodig voor een goede financiële buffer en hoe spaar je dit bij elkaar?

Minimale financiële buffer

De hoogte van je minimale financiële buffer hangt af van je persoonlijke situatie. Gezinnen hebben bijvoorbeeld een hogere financiële buffer nodig dan alleenstaanden, blijkt uit cijfers van budgetvoorlichter Nibud. Ook met een koopwoning en een auto heb je wat meer nodig. Het Nibud adviseert de volgende bedragen als minimale buffer:

GezinssituatieMimimale buffer spaargeld 
Alleenstaande zonder kinderen4.700 euro
Alleenstaande met 2 kinderen5.800 euro
Stel zonder kinderen6.400 euro
Stel met 2 kinderen7.200 euro

Let op: Het gaat hier om minimale bedragen. Rijd je in een dure auto of woon je in een ouder huis, spaar dan wat meer dan deze bedragen. Dit zijn namelijk ook flinke kostenpost als er iets aan kapot gaat.

Financiële buffer op aparte spaarrekening

Zet een financiële buffer bij voorkeur op een aparte spaarrekening of maak een apart spaarpotje aan binnen je bestaande spaarrekening. Zo houd je dit geld altijd apart van spaargeld dat bijvoorbeeld voor je vakantie is bedoeld. Ook houd je het saldo gemakkelijk bij en zie je dus direct wanneer je het aan moet vullen.

Banken bieden verschillende typen spaarrekeningen aan. Een vrij opneembare spaarrekening past het best bij een financiële buffer. Deze rekening biedt de mogelijkheid op elk moment geld op de rekening te storten en geld van de rekening op te nemen zonder consequenties. Je weet immers nooit wanneer je je buffer moet aanspreken om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te vervangen. 

Buffer spaargeld – Hoe spaar je hiervoor?

Na het openen van de spaarrekening start je met sparen. Als je nog veel moet sparen, kun je een spaarplan maken om zo snel mogelijk je financiële buffer bij elkaar te sparen. Je maakt dan eerst een overzicht van je financiële situatie. Aan de hand van dit overzicht bepaal je hoeveel je maandelijks kunt sparen en hoe je dit aanpakt.

Kies bijvoorbeeld een vast moment in de maand om geld over te maken. Of maak het jezelf nog gemakkelijker en kies voor een bank waarbij je automatisch geld van je betaalrekening naar je spaarrekening over kunt laten maken.

Tip! Op een gegeven moment voldoet je buffer aan je streefbedrag en hoef je niet langer te sparen. Houd er wel rekening mee dat je de buffer weer aan moet vullen als je geld opneemt.

Sparen voor een financiële buffer?

Kies een vrij opneembare spaarrekening met een hoge rente. Zo verdien je snel een mooi extraatje.

Beste rente spaarrekening
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten