Depositogarantiestelsel

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat je je spaargeld (deels) terugkrijgt als de bank failliet gaat. Het Nederlandse depositogarantiestelsel garandeert je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder.

Depositogarantieregeling, wat houdt dat in?

De depositogarantieregeling bestaat sinds 2008 in zijn huidige vorm Voordat deze regeling er was, kregen spaarders maar 20.000 euro vergoed en 90 procent van de volgende 20.000 euro. Nu krijgt elke rekeninghouder maximaal 100.000 euro vergoed als de bank failliet gaat. Heb je een gezamenlijke spaarrekening, dan krijgen jij en de andere rekeninghouders samen een vergoeding van maximaal 200.000 euro. Sinds 2011 geldt dat het garantiestelsel van elke lidstaat van de Europese Unie (EU) minimaal 100.000 euro moet vergoeden in een garantieregeling.

Voor welke banken geldt het depositogarantiestelsel?

Bijna alle banken die op de Nederlandse spaarmarkt actief zijn, vallen onder het Nederlandsche garantiestelsel. Banken hebben namelijk een bankvergunning van De Nederlandsche Bank nodig. Krijgen zij deze bankvergunning, dan vallen zij automatisch onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Ook buitenlandse banken met een hoofdkantoor in Nederland vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Anadolubank en Credit Europe Bank.

Banken die niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen

Een aantal banken valt niet onder het Nederlandse stelsel, maar onder het stelsel van het eigen land. Alle banken die je op Spaarrente.nl ziet vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Spaarders die voor deze banken kiezen, krijgen ook 100.000 euro terug als deze banken failliet gaan. Deze banken zijn net zo veilig als de banken die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen.

Depositogarantie per bankvergunning

Het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunning, niet per bank. Soms vallen meerdere banken onder dezelfde bankvergunning. Zo valt bijvoorbeeld SNS Bank onder dezelfde bankvergunning als ASN Bank en RegioBank. Spaarders krijgen per bankvergunning slechts eenmalig 100.000 gegarandeerd. Spaar je dus bij de ene bank 80.000 euro en bij de andere bank 40.000 euro, dan loop je het risico om 20.000 euro te verliezen als de bank failliet gaat. Sommige spaarders kiezen dan voor een bank onder een andere bankvergunning.

Een compleet overzicht van banken die onder dezelfde bankvergunning vallen, vind je in het artikel 'Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?'

Tip!

Alle banken die op Spaarrente.nl vermeld staan, vallen onder een garantiestelsel dat je spaargeld tot 100.000 euro vergoedt. Je kunt dus rustig de spaarrekening met de hoogste rente kiezen.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten