En/of rekening belastingdienst

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Als je samen met iemand een en/of rekening hebt, betaal je allebei belasting over het eigen deel van het saldo. Je moet dus goed bijhouden wie welk bedrag stort op de en/of rekening. Zo kunnen jij en de andere rekeninghouder het juiste bedrag opgeven bij de Belastingdienst.

Gezamenlijke rekening en de belasting

Het saldo op spaarrekeningen en betaalrekeningen valt onder de vermogensrendementsheffing in box 3. Bij de jaarlijkse belastingaangifte geef je het saldo van deze rekening op dat van jou is. Dus als de ene rekeninghouder in totaal 30.000 euro op de rekening heeft gezet en de ander 5.000 euro, dan moet de eerste persoon 30.000 euro opgeven en de ander 5.000 euro. Het bedrag wordt dus niet opgeteld en door het aantal rekeninghouders gedeeld. De eerste persoon zal dus wel belasting moeten betalen en de tweede persoon niet.

Belasting en/of rekening en fiscaal partners

Heb je een gezamenlijke rekening met je fiscale partner? Dan kun je ervoor kiezen om het totale saldo van de en/of rekening bij één van beide partners op te geven in box 3. Dit kan soms ook heel voordelig zijn. De ene partner mag namelijk zijn of haar vrijstellingen namelijk overdragen aan de andere partner. Dat betekent dat de ene partner twee keer de heffingsvrije grens mag gebruiken, waardoor de andere partner geen heffingsvrij bedrag meer heeft. Zeker als het gaat om een en/of rekening kan dit gemakkelijk zijn, omdat dan maar één partner het saldo op de spaarrekening op hoeft te geven bij de Belastingdienst. Fiscaal partners hoeven dus minder goed in de gaten te houden wie welk bedrag op de en/of rekening zet.

En/of rekening als belastingvrije gift?

Soms wordt een en/of rekening gebruikt om belastingvrij giften te doen. Vooral ouders met volwassen kinderen proberen op deze manier de schenkbelasting of de erfbelasting te omzeilen. Maar het geld op de en/of rekening blijft van de persoon die het geld op de rekening heeft gestort. Neemt het kind dus geld op van de rekening dat eigenlijk aan de ouders toebehoort, dan moet dit aangegeven worden bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Komt een van de rekeninghouders te overlijden, dan mag de mede-rekeninghouder over de rekening blijven beschikken. Toch mag deze niet het saldo opnemen om zo de erfbelasting te omzeilen. Het saldo dat aan de overledene toebehoort, valt onder de nalatenschap die volgens de wet of volgens het testament verdeeld wordt. Hierover moet erfbelasting betaald worden.

Tip! Meer informatie over dit onderwerp lees je in het artikel ‘En/of rekening bij overlijden’.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten