Laat iemand je erfenis na, maar wil je deze weigeren? In dit artikel lees je hoe je een erfenis kunt verwerpen en binnen welke termijn je moet doen.
Erfenis verwerpen of aanvaarden?
Laat iemand je een erfenis na, dan kun je op drie manieren reageren:
- Zuiver aanvaarden. Je erft je gehele erfdeel, dus alle bezittingen en schulden van de overledene. Je bent dan, samen met de andere erfgenamen, verantwoordelijk voor het afhandelen van nog niet betaalde rekeningen en het opruimen van de bezittingen.
- Verwerping erfenis. Als je weet dat iemand voornamelijk schulden nalaat of je wilt om een andere reden de erfenis niet aanvaarden, dan kun je de erfenis direct weigeren. Om de erfenis te verwerpen moet je een verklaring afleggen bij de rechtbank in de regio waar de overledene woonde. De rechtbank stelt dan een akte van verwerping op.
- Beneficiair aanvaarden. Als je nog niet weet of je een erfenis wil aanvaarden, kun je de erfenis beneficiair aanvaarden. Je mag dan eerst onderzoeken wat de erfenis inhoudt en later besluiten de erfenis te aanvaarden of te verwerpen. Voor minderjarige kinderen geldt altijd een beneficiaire aanvaarding, tenzij dit bij de rechter anders wordt geregeld.
Let op: Kies je voor een verwerping van de nalatenschap, dan gaat de erfenis door naar de volgende erfgenamen. Zo kan de erfenis alsnog bij je kinderen terecht komen.
Erfenis verwerpen termijn
Nadat iemand is overleden heb je 3 maanden de tijd om te besluiten wat je doet met de erfenis. Binnen deze termijn mag je onderzoeken wat de erfenis inhoudt. Dit heet het recht van beraad. Je mag dus de inboedel en de andere bezittingen taxeren, de post openen om de openstaande rekeningen te bekijken, de administratie bekijken en alle andere activiteiten verrichten die nodig zijn om de waarde van de erfenis te bepalen. Lukt het niet om binnen drie maanden een beslissing te nemen, dan mag je bij de kantonrechter om uitstel vragen.
Erfenis verwerpen kosten
Het verwerpen van een erfenis leg je vast in een akte bij de rechtbank in de regio waar de overleden gestorven is. Dit kost 130 euro in. Je mag deze akte samen met de andere erfgenamen indienen, dan betalen jullie samen slechts eenmalig 130 euro. Buiten deze akte heb je ook een overlijdensakte nodig. Deze kun je bij de gemeente van de overledene opvragen en kost 14,30 euro (tarieven gelden voor 2022).
Tip! Als je een notaris inschakelt, rekent deze ook kosten. Deze kosten verschillen per notaris en hangen af van wat hij allemaal regelt. Het best kun je bij een aantal notarissen vragen naar de tarieven.
Voorwaarden bij erfenis verwerpen
Als je een erfenis verwerpt of beneficiair aanvaardt, dan mag je je niet als een erfgenaam gedragen. Dat wil zeggen dat je geen gebruik mag maken van de goederen van de overledene, dat je geen spullen uit het huis mag meenemen of weggooien en dat je de openstaande rekeningen niet mag betalen. Gedraag je je toch als een erfgenaam, dan aanvaard je de erfenis automatisch zuiver. Maar als je er echt zaken dringend moet regelen, zoals het leeghalen van een kamer in een verzorgingshuis, dan geldt hiervoor een uitzondering.
Let op! Als je een erfenis verwerpt, dan mag je geen enkele aanspraak maken op de spullen die iemand nalaat. Dat geldt dus ook voor spullen met alleen een emotionele waarde, zoals fotoboeken. Als je een erfenis beneficiair aanvaardt, mag dit wel. Je mag dan ook spullen uit de inboedel kopen als je deze wilt hebben.