Hoe wordt spaarrente berekend?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Het rentepercentage dat de bank je biedt op je spaarrekening is vaak op jaarbasis, dus hoeveel procent rente je krijgt op je spaarrekening als je het geld het hele jaar zou laten staan. Extra stortingen of tussentijdse opnames zijn hierbij niet meegeteld. Bij het uiteindelijke bedrag dat de bank je betaalt aan rente, houdt ze hier natuurlijk wel rekening mee. In dit artikel lees je hoe banken de rente berekenen die jij ontvangt.

Rente spaarrekening meestal per dag berekend

Omdat het saldo op je spaarrekening niet elke dag hetzelfde is, berekenen de meeste banken de rente per dag. Elke dag ‘krijg’ je 1/365e deel van het rentepercentage dat op dat moment geldt voor jouw spaarrekening. In een schrikkeljaar is dit natuurlijk 1/366e deel per dag.

Rekenvoorbeeld: Op 1 januari heb je 2.000 euro op je spaarrekening staan, waarover je 1,7 procent rente ontvangt. Op 31 mei stort je 500 euro van je vakantiegeld op de spaarrekening. Op 1 september neem je 300 euro op om een nieuwe wasmachine te kopen. De renteberekening ziet er dan als volgt uit:

PeriodeSaldoRentegevende periodeBerekening renteOpgebouwde rente
1 januari t/m 30 mei2.000 euro150 dagen2.000*(150* (1,7% / 365))13,97 euro
31 mei t/m 31 augustus2.500 euro93 dagen2.500*(93*(1,7%/365))10,83 euro
1 september t/m 31 december2.200 euro122 dagen2.200*(122*(1,7%/365)) 12,50 euro
Totaal te ontvangen rente: -  -  - 37,30 euro


Let op:
In dit rekenvoorbeeld blijft de spaarrente het hele jaar gelijk. In werkelijkheid passen veel banken tussentijds de rentetarieven op hun spaarrekening één of meerdere keren per jaar aan. In dat geval rekent de bank vanaf de dag dat de rentewijziging in gaat met het nieuwe rentepercentage.

Tip! Maximale spaarrente ontvangen? Kies dan voor de spaarrekening met de hoogste rente!

Aandachtspunten bij hoe spaarrente wordt berekend

Hierboven lees je hoe banken de spaarrente berekenen in een vrij eenvoudig scenario. Er zijn echter nog een aantal zaken die invloed kunnen hebben op je renteberekening:

  • Ontvang je de rente op je spaarrekening per maand of per kwartaal? Dan maakt de bank elke periode opnieuw een berekening zoals hierboven. Als de bank de rente vervolgens uitkeert op de spaarrekening, treedt een rente op rente effect op, waardoor je nog meer geld verdient aan je spaarrekening.
  • Bij een deposito mag je meestal niet tussentijds geld bijstorten. Hierdoor is de renteberekening eenvoudiger. Aan het einde van de periode of per jaar ontvang je gewoon het afgesproken rentepercentage over het saldo. Natuurlijk verdien je het meest aan je deposito als je kiest voor het deposito met de hoogste rente.
Zelf je spaarrente berekenen?

Met deze handige tool van Spaarrente.nl bereken je gemakkelijk hoeveel rente de verschillende spaarrekeningen je opleveren.

Spaarrente berekenen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten