Een bankgeheim is een wettelijke bepaling die banken verbiedt om informatie over een rekening of rekeninghouder aan derden te verstrekken. Heb je spaargeld in landen met een bankgeheim, dan weet de Nederlandse belastingdienst dus niet zomaar hoeveel vermogen je daar hebt en kan ze daar geen vermogensrendementsheffing over berekenen, tenzij je dit zelf aangeeft. Steeds minder landen hebben echter nog een bankgeheim, waardoor het steeds lastiger wordt om op deze manier vermogensrendementsheffing te ontduiken.
Landen met bankgeheim in 2022
Er zijn steeds minder landen met een bankgeheim. Met bijna alle landen die wel nog een bankgeheim maken zijn op een andere manier fiscale afspraken gemaakt. Deze afspraken houden in dat fiscale informatie steeds meer wordt uitgewisseld. Ook hier wordt zwartsparen dus steeds lastiger.
Waarom sparen in landen met bankgeheim?
Sparen in het buitenland kan om verschillende redenen interessant zijn. Soms kun je in andere landen tegen een hoge rente sparen. Andere spaarders hebben weinig vertrouwen in de euro en kiezen voor een land met een andere muntsoort. Maar belastingontduiking is ook een reden om in een ander land te sparen, hoewel de mogelijkheden hiervoor steeds beperkter worden.
Wil je in een ander land sparen, let dan goed op de belastingverdragen. Als er een belastingverdrag geldt, betaal je maar in één land belasting in plaats van in twee landen. Wil je in een andere valuta sparen, controleer dan even of deze stabiel is. Anders loopt je het risico dat je spaargeld snel aan waarde verliest. Daarnaast kun je de spaarbanken vergelijken op veiligheid: staat de bank onder toezicht en geldt er een garantiestelsel als de bank failliet gaat?