Meerdere spaarrekeningen

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Soms is het handig om meerdere spaarrekeningen te openen, bijvoorbeeld als je voor meerdere doelen spaart. Hoe werkt sparen op meerdere spaarrekeningen en waar moet je op letten?

Meerdere spaarrekeningen voor verschillende spaardoelen

Sparen voor verschillende doelen op één spaarrekening kan wel eens onhandig zijn. Je ziet namelijk niet goed hoeveel je per doel al gespaard hebt. Om dit op te lossen, kun je voor een aantal belangrijke doelen een aparte spaarrekening openen. Zo open je bijvoorbeeld een spaarrekening om te sparen voor een financiële buffer, een andere rekening voor de verbouwing van je woning en nog een andere spaarrekening om te sparen voor de studie van je kind. Op deze manier zie je precies hoe veel je voor elk doel hebt gespaard en hoeveel je nog moet sparen.

Voor- en nadelen van meerdere spaarrekeningen

Een voordeel van het sparen op meerdere spaarrekeningen voor verschillende spaardoelen is dat je per doel een spaarproduct kunt kiezen die daarbij past. Heb je bijvoorbeeld een bepaald bedrag beschikbaar voor de verbouwing maar wil je deze pas over een paar jaar uitvoeren, dan kun je dit bedrag voor deze periode vastzetten op een deposito. Je kunt het geld dan niet opnemen, maar je krijgt wel een vaste rente. Hoe langer het geld vaststaat, hoe hoger deze vaste rente is. Voor je buffer spaar je dan op een gewone spaarrekening en voor de studie van je kind op een speciale kinderspaarrekening.

Je kunt dus op de best passende manier sparen per spaardoel. Maar het risico van te veel spaarrekeningen is, dat het sparen onoverzichtelijk wordt. Je moet het saldo op verschillende spaarrekeningen bijhouden en het is moeilijker om regelmatig geld over te maken naar elke spaarrekening.

Meerdere rekeningen en het depositogarantiestelsel

Een heel andere reden om meerdere spaarrekeningen te openen, is om je spaargeld beter te beschermen tegen een faillissement van de bank. Gaat een bank failliet, dan krijgen spaarders dankzij het depositogarantiestelsel een bedrag van maximaal 100.000 euro per rekeninghouder vergoed. Heb je meer spaargeld? Dan krijg je het bedrag boven deze grens niet meer terug. Hoewel de kans klein is dat een bank failliet gaat, is het een veilig idee om spaargeld te spreiden.

Wil je je spaargeld spreiden vanwege het depositogarantiestelsel? Dan is het verstandig om te controleren of een bank onder een gedeelde bankvergunning valt. Het depositogarantiestelsel werkt namelijk per bankvergunning, niet per bank. Dus als je bij twee banken die onder dezelfde vergunning vallen geld hebt ondergebracht dat bij elkaar boven de 100.000 euro uitkomt, dan krijg je toch maar 100.000 euro terug.

Meerdere spaarrekeningen openen

In principe zit hier geen limiet aan, maar banken stellen vaak wel de voorwaarde dat je daadwerkelijk gebruik maakt van een spaarrekening. Maak je 20 jaar lang geen geld over naar de rekening of neem je geen geld op, dan kan de bank deze rekening opheffen. Een spaarrekening kost niets, tenzij je een betaalrekening bij dezelfde bank moet openen terwijl je eigenlijk een betaalrekening bij een andere bank hebt. De spaarrekening is gratis, maar een betaalrekening niet. In de voorwaarden kun je zien of dit verplicht is of niet.

Tip!

Sparen op meerdere spaarrekeningen is ook interessant als een andere bank een hogere rente biedt. Vergelijk direct welke bank de hoogste rente biedt!

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten