Bij een papieren schenking leg je op papier vast dat je in de toekomst een schenking doet aan je kind. Ouders die hiervoor kiezen, doen dit om zo te voorkomen dat kinderen veel erfbelasting moeten betalen als de ouders komen te overlijden. Dit betekent echter niet dat je kinderen bij een schenking op papier helemaal geen belasting betalen. Lees alles over schenking op papier in onderstaand artikel.
Hoe werkt schenken op papier?
Een papieren schenking leg je vast in een notariële akte. Dit is belangrijk, om ook na het overlijden aan te kunnen tonen dat de papieren schenking daadwerkelijk is gedaan.
In de akte leg je onder meer vast welk bedrag je schenkt aan wie, en eventueel kun je een uitsluitingsclausule of herroepingsrecht in de akte opnemen. Het herroepingsrecht houdt in dat je de schenking onder bepaalde voorwaarden in mag trekken. De uitsluitingsclausule betekent dat je vastlegt dat de schenking niet onder de gemeenschappelijke goederen valt als je kind trouwt in gemeenschap van goederen. De schenking blijft dan privébezit van je kind.
Kosten op papier schenken
Omdat je de schenking vast moet leggen bij de notaris, betaal je hiervoor notariskosten. Deze variëren per notaris, maar je moet welk rekenen op 200 tot 300 euro.
Schenken op papier en de belasting
Ondanks dat je kind nog niet direct over het geld kan beschikken, moet hij of zij wel schenkbelasting betalen over de papieren schenking. Afhankelijk van de hoogte van de schenking, bedraagt de belasting 10 tot 20 procent.
Schenking op papier rente
Daarnaast is de papieren schenking een schuld die jij bij je kind hebt. Hierover moet je jaarlijks een rente van 6 procent betalen vanaf het moment dat de papieren schenking ingaat tot het moment dat de schenking op papier wordt omgezet in een werkelijke schenking. Betaal je een jaar geen rente, dan valt de schenking alsnog onder je nalatenschap en betaalt je kind hier de volledige erfbelasting over.
Houd er dus rekening mee dat een papieren schenking elk jaar vaste kosten met zich meebrengt, die je wel moet kunnen betalen. Schenk je bijvoorbeeld 100.000 euro op papier, dan moet je elk jaar 6.000 euro rente betalen aan je kind. Dit kan echter ook een mogelijkheid zijn om extra te schenken aan je kind, want over deze rente betaalt je kind geen schenkbelasting.
Papieren schenking en vermogensrendementsheffing
Een papieren schenking heeft ook gevolgen voor de vermogensrendementsheffing. De schenker mag de schenking op papier namelijk als schuld in box 3 aftrekken. Aan de andere kant moet de ontvanger het bedrag bij zijn of haar vermogen optellen. Komt hierdoor het vermogen boven de heffingsvrije grens van 57.000 euro (2023), dan betaalt hij of zij vermogensrendementsheffing over het bedrag boven deze grens.