Rendement spaargeld

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Je wilt het maximale rendement behalen op je spaargeld. Maar hoe doe je dat? En wat is eigenlijk het maximale rendement dat je kunt behalen?  

Rendement op spaargeld

Rente op spaargeld bestaat in twee vormen, namelijk een vaste rente en een variabele rente. Banken mogen een variabele rente op elk moment laten stijgen of dalen, afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt of de eigen behoefte aan spaargeld. Je ontvangt deze vorm van rente als je spaart op een vrij opneembare spaarrekening.

Een vaste rente ontvang je als je kiest voor een spaarvorm waarbij je geld niet vrij opneembaar is, zoals het spaardeposito. Op een spaardeposito zet je een bepaald bedrag vast voor een periode van minimaal een maand en maximaal 20 jaar. Tijdens de looptijd mag je geen geld opnemen of bijstorten op de rekening. Hoe lange je het geld vastzet, des te hoger de rente die je ontvangt.

Tip! Benieuwd naar het rendement van je spaarrekening? Met de rekenmodule van Spaarrente.nl kun je eenvoudig zelf je spaarrente berekenen.

Beste rendement spaargeld met variabele rente

De bank kan een variabele rente op elk moment aanpassen, wat zowel voordelig als nadelig uit kan pakken. Stijgt de rente, dan profiteer je hiervan. Maar bij een dalende rente verlies je een deel van het rendement. Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden welke rente spaarrekeningen opleveren bij verschillende banken. Het best kun je kiezen voor een bank die een stabiele hoge rente biedt en bovendien met aantrekkelijke voorwaarden werkt.

Beste rendement spaargeld met vaste rente

Sta je op het punt een deposito te openen, dan maakt het geen verschil of de bank een stabiele hoge rente biedt. Alleen de rente van dat moment telt. Om er zeker van te zijn dat je voor een bank met een goede rente kiest, kun je het best het spaardeposito vergelijken van alle banken die de gewenste looptijd bieden.

Kijk hierbij ook goed naar de voorwaarden, zoals hoe vaak de bank rente uitkeert en of je de rente op het deposito ontvangt of op je tegenrekening. Door deze voorwaarden blijkt soms toch een andere bank interessanter. Bij een maandelijkse rente-uitkering bijvoorbeeld krijg je na de eerste maand telkens rente over de rente van voorgaande maanden, waardoor het rendement hoger ligt. En stort de bank de rente niet op het deposito, dan ontvang je hierover geen rente. Maar je hoeft dan niet te wachten tot na de looptijd tot je het bedrag aan rente kunt gebruiken.

Let op! Misschien lijkt het aantrekkelijk om een zo lang mogelijke looptijd te kiezen vanwege het rendement, maar houd er rekening mee dat banken een fikse boete rekenen voor het tussentijds opnemen van spaargeld. De ene bank is hier strenger in dan de ander.

Hoogste rendement spaargeld

De spaarvorm die je kiest, bepaalt voor een groot deel het rendement dat je behaalt op je spaargeld. Naast bovengenoemde vormen kun je namelijk kiezen voor een bonusrenterekening, klimrente, een flexibel deposito of een speciale kinderspaarrekening. Elke spaarrekening heeft een aantal voordelen en nadelen en meestal geldt daarbij: hoe meer beperkingen, des te hoger de rente.

Een mogelijkheid om het beste spaargeld rendement te krijgen, is het spreiden van spaargeld. Zo spaar je bijvoorbeeld op een vrij opneembare spaarrekening voor een financiële buffer en spaardoelen die dichtbij liggen. Daarnaast open je een deposito voor de verbouwing van je huis en een kinderspaarrekening om je kind te leren sparen. Op deze manier behaal je een hoog rendement over een deel van je spaargeld, maar blijft er geld beschikbaar op het moment dat dit nodig is.

Spaarrekening met het beste rendement?

Op Spaarrente.nl zie je direct welke bank de hoogste rente biedt.

Kies de beste spaarrente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten