Sparen buitenlandse bank

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Het aantal buitenlandse banken dat in Nederland actief is, steeg behoorlijk dankzij de mogelijkheid om online bankzaken te regelen. Klanten hebben niet langer servicekantoren nodig, waardoor buitenlandse banken gemakkelijker de Nederlandse spaarmarkt kunnen betreden. Maar misschien twijfel je wel eens of deze banken wel zo betrouwbaar zijn. Hoe veilig is sparen bij een buitenlandse bank?

Buitenlandse bank in Nederland en het depositogarantiestelsel

Het Nederlandse depositogarantiestelsel vergoedt tot 100.000 euro per rekeninghouder als een bank failliet gaat. Alle Nederlandse banken vallen onder dit garantiestelsel, omdat deze een vergunning van De Nederlandsche Bank nodig hebben voordat zij bankactiviteiten mogen verrichten. Met een vergunning val je automatisch onder het garantiestelsel.

De meeste buitenlandse banken die in Nederland actief zijn, vallen ook onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Zij kiezen namelijk voor een hoofdkantoor in Nederland, waardoor zij een bankvergunning nodig hebben. Zodra zij deze ontvangen, vallen zij onder het depositogarantiestelsel.

Voorbeelden van deze banken zijn:

  • Anadolubank
  • Credit Europe Bank
  • Demir-Halk Bank (DHB)
  • Garanti BBVA
  • NIBC
  • Yapi Kredi Bank

Buitenlandse bank buiten het Nederlands depositogarantiestelsel

Een klein aantal banken dat op de Nederlandse consumentenmarkt actief is, valt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Maar gaat het om een bank uit een EU-land, dan geldt in het land van herkomst hetzelfde garantiestelsel dat tot 100.000 euro van het spaargeld per rekeninghouder vergoedt.

Een buitenlandse bank met een bijkantoor in Nederland staat wel onder toezicht van De Nederlandsche Bank, maar officieel valt de bank onder de verantwoordelijkheid van het land van herkomst. Gaat deze bank failliet, dan vraag je in het land van herkomst van de bank om een vergoeding vanuit de garantieregeling.

Opent een bank geen bijkantoor in Nederland, dan valt de bank niet onder het toezicht van De Nederlandsche Bank. Het toezicht valt dan volledig onder de verantwoordelijkheid van het land van herkomst en het garantiestelsel van dat land is dan ook van toepassing op deze bank. BIGBANK uit Estland is hier een voorbeeld van. Het Estse garantiestelsel werkt hetzelfde als het Nederlandse stelsel. Ook de diverse banken waarbij je via Raisin kunt sparen vallen onder dit type banken.

Buitenlandse bank van buiten Europa

Een klein aantal banken van buiten Europa biedt in Nederland spaarrekeningen aan. Als je overweegt bij een van deze banken te gaan sparen, kun je het best bij de bank navragen welk garantiestelsel er geldt en wat de voorwaarden hiervan zijn.
Tip! Veilig sparen bij een Buitenlandse bank? Alle banken die we vergelijken op Spaarrente.nl vallen onder een depositogarantiestelsel dat je spaargeld tot 100.000 euro beschermt. Of je nu bij een binnenlandse of buitenlandse bank gaat sparen, je weet dan zeker dat je spaargeld veilig is.

Loop geen rente mis!

Controleer snel of de rente bij een Nederlandse bank misschien hoger is. Voorkom dat je rente misloopt!

Direct vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten