Spaarrekening kleinkind

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 20 september 2023

Wil je een spaarrekening voor kleinkind openen, denk dan goed na of je op je eigen naam wilt sparen of die van het kleinkind. Deze keuze bepaalt niet alleen of je kleinkind zelf over het geld kan beschikken, maar ook wie belasting betaalt over het spaargeld. Daarnaast bepaalt deze keuze of je kleinkind te maken krijgt met schenkbelasting. Lees alles over spaarrekening kleinkind openen in onderstaand artikel. 

Sparen voor kleinkind op naam van het kind

Het belangrijkste voordeel van een spaarrekening op naam van je kleinkind is dat je slim gebruik kunt maken van de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen aan je kleinkind. Je mag van de Belastingdienst elk jaar een bedrag belastingvrij schenken aan je kleinkind. Zorg je dat je per jaar nooit meer spaart op naam van je kleinkind dan dit bedrag, dan hoeft er geen schenkbelasting betaalt te worden over het spaargeld voor je kleinkind.

Let op: Spaar je toch meer dan de jaarlijkse vrijstelling? Dan betalen de ouders van je kleinkind schenkbelasting hierover.

Alleen spaarrekening kleinkind openen met toestemming

Een spaarrekening openen op naam van je kleinkind moet altijd met toestemming van de ouders of wettelijke vertegenwoordigers van het kind. Zij zijn verantwoordelijk voor het vermogen van het kind en moeten hier ook vermogensrendementsheffing over betalen. Het saldo op deze spaarrekening valt voor de Belastingdienst onder het vermogen van de ouders van het kind. Is het vermogen van de ouders hoger dan de heffingsvrije grens, dan betalen zij dus belasting over het saldo op de kinderspaarrekening. 

Spaarrekening voor kleinkind goed vergelijken! 

Een kinderspaarrekening biedt vaak leuke extra’s, zoals een knuffelbeer of een bonusrente bij bepaalde verjaardagen. Daarnaast kent elke spaarrekening kleinkind eigen voorwaarden en een eigen spaarrente. Het is belangrijk om deze goed met elkaar te vergelijken. Bij een aantal spaarrekeningen staat het geld bijvoorbeeld vast totdat je kleinkind 18 jaar wordt, of geldt een minimum of maximum inleg.

Kies je voor sparen op naam van je kleinkind, dan kun je overwegen een ‘herroepelijke schenking’ te doen. Dit houdt in dat je de gift ongedaan kunt maken. Zeker bij je een jong kind kun je immers nog niet goed inschatten of deze de schenking goed zal besteden. Met een herroepelijke schenking bestaat dan de mogelijkheid om de schenking ongedaan te maken. Een notaris kan advies geven over dit onderwerp.

Sparen voor kleinkind op eigen naam

Sommige grootouders vinden het een prettig idee om zelf zeggenschap te houden over het spaargeld voor hun kleinkind. Zij sparen op hun eigen naam voor hun kleinkind en schenken het geld bijvoorbeeld op de 18e verjaardag ineens aan het kleinkind. Je kleinzoon of kleindochter moet dan wel schenkbelasting betalen over het geld.

Als je op je eigen naam spaart voor je kleinkind, valt het spaargeld onder je eigen vermogen. Heb je meer vermogen dan de heffingsvrije grens, dan betaal je vermogensrendementsheffing over de spaarrekening voor je kleinkind.

Voor een spaarrekening kleinkind op je eigen naam kun je kiezen tussen een vrij opneembare spaarrekening of een spaardeposito. Op een spaardeposito stort je eenmalig een bepaald bedrag, dat voor de gewenste looptijd vast blijft staan op de rekening. De looptijd varieert van enkele maanden tot 20 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de vaste rente.

Tip! Vergelijk op Spaarrente.nl eenvoudig alle banken om zo het beste deposito of de beste vrij opneembare spaarrekening voor je kleinkind te vinden:

Spaar tegen de hoogste rente!

Vergelijk snel en open online de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden!

Spaarrekening kind vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten