Veel grootouders sparen voor hun kleinkind, zodat hij of zij later een leuk extraatje heeft voor de studie, het rijbewijs of de eerste woning. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij sparen voor je kleinkind.
Loop niet langer rente mis!
Kies de spaarrekening met de hoogste spaarrente en voorkom dat je kleinkind rente-inkomsten misloopt. Sparen voor kinderen >> Sparen voor kleinkinderen en de vermogensrendementsheffing
Wie belasting betaalt over het spaargeld voor het kleinkind hangt af van of je spaart op je eigen naam of die van het kleinkind. Als je namelijk spaart op naam van je kleinkind op een speciale kinderspaarrekening, dan valt het vermogen op deze spaarrekening onder het vermogen van de ouders van je kleinkind. Komt hun vermogen hiermee boven de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing uit, dan moeten zij belasting betalen over het spaargeld.
Spaar je op je eigen naam, dan valt het spaargeld voor je kleinkind onder je eigen vermogen en betaal je zelf de vermogensrendementsheffing.
Sparen voor je kleinkind en schenkbelasting
Als je spaart voor je kleinkind, krijg je vaak ook te maken met schenkbelasting. Je mag je kind jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Bij een hogere schenking betaalt de ontvanger schenkbelasting. Als je kleinkind jonger is dan 18, betalen zijn of haar ouders de schenkbelasting. Door te sparen op naam van het kind kun je elk jaar gebruik maken van het bedrag dat je belastingvrij mag schenken.
Spaar je op je eigen naam en schenk je het totale saldo ineens, bijvoorbeeld op de 18e verjaardag van je kleinkind, dan is het te schenken bedrag waarschijnlijk hoger dan de jaarlijkse vrijstelling. Hierdoor betaalt je kleinkind dus meer schenkbelasting.
Sparen voor kleinkinderen – Spaarrekening openen
Bij de meeste banken kun je alleen een spaarrekening op naam van je kleinkind openen met toestemming van zijn of haar ouders. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het vermogen van hun kind.
Open je een spaarrekening op naam van je kleinkind, dan bestaat er een brede keuze aan kinderrekeningen. Niet alleen de rente van deze rekeningen verschilt, ook de voorwaarden verschillen per rekening. Zo mag je bij de ene rekening geen geld opnemen, bij een andere rekening mag het kind alleen met toestemming van de ouders geld opnemen en bij de ander krijgt het kind veel vrijheid. Ga dus goed na welke spaarrekening zowel wat betreft rente als voorwaarden het meest aantrekkelijk is.
Sparen voor kleinkinderen op je eigen naam
Spaar je toch liever op een spaarrekening op je eigen naam voor je kleinkinderen? Dan kun je kiezen uit een vrij opneembare spaarrekening of een deposito. Een vrij opneembare spaarrekening biedt veel flexibiliteit, omdat je op elke moment geld mag storten of opnemen. Met een spaardeposito heb je deze vrijheid niet, want je zet een bedrag voor een bepaalde periode vast. Hier staat tegenover dat je een vast rente ontvangt die hoger ligt dan de variabele spaarrente als je kiest voor een langere looptijd. Zo bewaar je een bedrag voor bijvoorbeeld de studie van je kleinkind.
Tip! Ook als je op je eigen naam spaart wil je natuurlijk het maximale uit het spaargeld voor je kleinkind halen. Kies daarom voor de spaarrekening of het deposito met de beste rente.