De levensloopregeling is een spaarregeling waarmee werknemers via hun werkgever fiscaal vriendelijk konden sparen. Het spaartegoed kon je gebruiken om een periode van onbetaald verlof te financieren. De levensloopregeling is sinds 1 januari 2012 echter afgeschaft. Het is dus niet meer mogelijk een levensloopregeling te starten. Voor bestaande levenslooprekeningen bestaat een overgangsregeling.
Sparen voor onbetaald verlof? Dan open je het beste een spaarrekening of deposito. Kijk snel online welke bank de hoogste spaarrente biedt! Wat hield de levensloopregeling in?
Als je via je werkgever een levensloopregeling had afgesloten bij een bank, verzekeraar of pensioenfonds, mocht je hierop elk jaar maximaal 12 procent van je brutoloon sparen. Het totale tegoed op de rekening mocht echter nooit meer worden dan 210 procent van je bruto jaarloon. Het gespaarde tegoed kon je gebruiken om een periode van onbetaald verlof financieel te overbruggen, bijvoorbeeld als je een sabbatical wilde, zorg- of ouderschapsverlof opnam of eerder met pensioen ging.
Levensloop sparen afgeschaft
Vooral voor vroegpensioen werd de regeling vaak ingezet. Dat is ook de reden dat de overheid de regeling heeft afgeschaft. Mensen moeten langer doorwerken, vond het toenmalige kabinet. De levensloopregeling zou in 2013 worden vervangen door de regeling vitaliteitsparen. Deze is er nooit gekomen waardoor er nu geen alternatief is voor de levensloop. Er geldt nog wel een overgangsregeling tot 2022 voor bestaande levensloopregelingen.
Overgangsregeling levensloop
De overgangsregeling houdt in het kort in:
- Wie op 31 december 2011 minder dan 3.000 euro op de rekening had staan, mocht niet meer doorsparen. Het opgebouwde tegoed kwam op 1 januari 2013 in één keer vrij. Het voor 2012 opgebouwde tegoed, werd voor 80 belast. Het tegoed wat je na 2012 nog had gespaard, werd volledig belast.
- Had je op 31 december 2011 meer dan 3.000 euro in de levensloopregeling gespaard, dan had je twee opties:
- Het volledige tegoed in 2013 opnemen. Ook hierbij gold dat het tegoed van voor 2011 met 80 procent werd belast en alles wat je in 2012 had gespaard voor 100 procent.
- Je kon het tegoed ook laten staan en doorsparen. Dit mag nog tot 1 januari 2022. Als je hiervoor gekozen hebt, mag je in de tussenliggende tijd het levenslooptegoed wel in gedeeltes opnemen. Je betaalt wel volledig belasting over alle opnames.
Let op: Het opgenomen levenslooptegoed telt de fiscus in het betreffende jaar bij je inkomen. Het gevolg is dat je bij een volledige opname in een hogere belastingschijf terecht kunt komen. Het is dan voordeliger om het levenslooptegoed gespreid over verschillende jaren op te nemen. Ook kunnen de opnames gevolgen hebben voor je recht op toeslagen, zoals de zorg- en huurtoeslag.